söndag 9 mars 2008

Enkla sätt att skaffa sig ett diversifierat sparande

Tänkte nedan gå igenom lite av de olika sätt vilka jag personligen skulle rekomendera för folk som inte är speciellt intresserade av att spendera mycket tid på sitt sparande, men ändock vill ta del av en förmodad långsiktig värdeökning (och prisökning) på börsen. Notera att jag endast tar den svenska börsen i beaktande, vilket en del säkerligen ser som brist på diversifiering - det vore dock hyckleri av mig, som överhuvudtaget inte känner till läget på den utomsvenska börsen, att ge några andra alternativ.

Alternativ 1 - Investeringar i Investmentbolag
Teorin och praktiken är enkel: välj ut ett eller flera investmentbolag, och låt någon annan göra investeringsjobbet åt dig. En personlig favorit i den här genren, trots den låga substansrabatten (substansrabatt innebär skillnad mellan värdet på bolagets innehav samt börsvärdet, om ett bolag äger obelånade aktier för 10 miljarder och börsvärdet är 8 miljarder blir substansrabatten alltså 20%), är för mig Öresund. Öresund sköts av de mycket duktiga Sven Hagströmer, Mats Qviberg samt Stefan Dahlbo. Bolaget har ett mycket bra track record, och kan väntas prestera bra även i fortsättningen. Att bolaget är en personlig favorit beror också mycket på att innehaven i Öresund i mångt och mycket sammanstrålar med mina egna innehav: Öresunds tre största aktieposter är i HQ Bank, Nobia och Avanza - vilka alla är del i min egen långsiktiga portfölj. Det finns många investmentbolag att välja på annars, och en coktail av investmentbolag sprider riskerna ytterligare. Exempel på andra investmentbolag är Lundbergs, Investor, Industrivärden samt Ratos.

Denna strategi passar framförallt folk som gillar att ha aktier, men inte gärna gör allt undersökningsjobb själv. Att satsa på andra, duktiga människors, framgång kommer därmed förhoppningsvis sammanstråla med egna framgångar.

Alternativ 2 - Investeringar i Indexfonder med låga avgifter
Indexfonder är ett bättre alternativ än investmentbolag om du dels inte vill lägga dina framgångar i händer på folk du inte har förtroende för, och dels vill undvika alla former av avgifter. Det finns ett sparalternativ helt utan avgfiter på den svenska marknaden idag: Avanza Zero. Fonden lämpar sig dessutom utmärkt till PPM-sparande och månadssparande, vilket gör det till ett mycket bra alternativ ifall man vill börja månadsspara för framtiden.

Denna strategi passar folk som vill ha ännu mindre jobb än det jobb som en aktiedepå föranleder, och inte heller orkar sätta sig in i vilket Investmentbolag som skulle passa dem bäst.

Alternativ 3 - Investeringar i en diversifierad aktieportfölj
Teorin är enkel: välj ut 5-10 bolag du tror kommer gå bättre än index baserad på fundamental analys, och vänta.

Denna strategi är inget till för människor utan tid, nerver och intresse att följa sina portföljbolag. En liten aktieportfölj kommer att vara slagigare än en indexfond eller en coktail av investmentbolag. Utan intresse och analys är det dessutom mycket enkelt att förivra sig, och därmed placera på ett sätt som i längden väldigt sällan slår index. För sparare utan tid är alltså detta alternativ ett stort no-no.

Alternativ att inte ens fundera på:
Dessa alternativ ser jag aldrig som fördelaktiga jämfört med övriga alternativ jag nämnt. På ett eller annat sätt kommer du i regel alltid att kunna förvänta dig en större avkastning med något av de andra alternativen.
  • Sparande i dyra indexfonder (varför betala för något du kan få gratis? Det enda svaret som gör detta alternativ rimligt är att du som människa HATAR dina pengar. Mitt förslag är att ge pengarna till välgörenhet istället i så fall.)
  • Sparande i dyra aktiefonder som följer index. (well, de säger att de ska slå index, men de har följt index varje år tio år tillbaka i tiden, fast efter alla avgifter har naturligtvis fonden gått sämre än index. Ingen skillnad mot en indexfond, förutom att den är ännu dyrare).
  • Aktieindexobligationer. Den här "sparformen" förtjänar ett eget kapitel i sig, men den är förkastlig av väldigt många orsaker - i slutändan gör den dock att du som kund får betala ett väldigt högt pris för något du skulle kunna göra billigare själv, samt att det lämnar dig med en väldigt dålig långsiktig avkastning.
Jag hoppas att någon av mina tankar är till hjälp, i alla fall för någon.

Mvh David

Inga kommentarer: